onsdag 20 augusti 2008

Med hedern i behåll


Tv4 sände igår en intervju med Tugba Tunc. Tugba blev skjuten när hon var i nordöstra delarna av Turkiet. Ena skottet gick i armen och det andra i magen. Hon tittar upp och framför henne står två kompisar till hennes kusin. Tugbas kusin har i flera år försökt gifta sig med henne men hon har hela tiden sagt nej. Till slut sa hon till hans mamma - Hellre dör jag än gifter mig med din son.
Hon hade redan en kärlek som hon träffade i största hemlighet.

Tugbas historia är berättelsen om en figther. Hur hon efter skottet i magen trycker tarmarna mot kroppen, blir nedburen av sin pojkvän och några alkoholister till ambulansen eftersom den inte kan köra upp i bergen. Efter att hon blivit skjuten vände familjen i Turkiet henne ryggen. Hon hade smutsat ner hedern och borde dö. En farbror ställde upp. Betalade för blod och operationer vilket gjorde att hon efter en vecka i koma överlevde.

Tillbaka i Sverige (Tugba är svensk medborgare) börjar rättsprocessen. Den pågår än eftersom Turkiet krånglar med reglerna för videoförhör. Tugba lever under dödshot och är efter skotten förlamad i benen. Efter cirka ett dussin operationer kan hon gå med kryckor. Hon har inte gett upp utan fightas än.

Tugba tycker inte att man gifter sig inom familjen. Tugba har starka åsikter inom den stora släkten som hon står för. Människor med bestämda åsikter är beredda att betala ett högt pris för dem. Det gör att de har hedern i behåll.
/Viktoria

1 kommentar:

Anonym sa...

Tyvärr missade jag dokumentären. Hon verkar vara en jättestark kvinna. Hoppas hon blir helt återställd.